• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • Belediye İtfaiye Eri Alımı 2023 Başvuru Şartları Nedir?
  • İLK DEFA ATANMAK ÜZERE MEMUR ALIM İLANI
  • Binance ve Gateio Borsasından indirimli referans ile üye olun.
  • Belediye İtfaiye Eri Alımı 2023 Başvuru Şartları Nedir?
  • İLK DEFA ATANMAK ÜZERE MEMUR ALIM İLANI
  • Binance ve Gateio Borsasından indirimli referans ile üye olun.

Güvenlik Görevlileri için Yeni Kanun Teklifi verildi

Güvenlik Görevlileri için Yeni Kanun Teklifi verildi
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç'ın imzasını taşıyan yeni kanun teklifi ile güvenlik görevlilerinin nakdi tazminat ve aylık hakları ile çalışma saatlerinin düzenlenmesi hedefleniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç'ın imzasını taşıyan yeni kanun teklifi ile güvenlik görevlilerinin nakdi tazminat ve aylık hakları ile çalışma saatlerinin düzenlenmesi hedefleniyor. 

Özel güvenlik görevlileri, kişisel ve toplumsal güvenliğimiz için yardımcı kolluk görevlisi olarak görev yapmaktadırlar.
iş yerleri, siteler, toplu taşıma alanları, restoranlar, parklar, turistik alanlar ve stratejik tesislerin yanı sıra havaalanları, bankalar, okullar, hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarının da neredeyse tamamında özel güvenlik görevlileri görev yapmaktadır.
Bununla birlikte özel güvenlik görevlisi sayısı da hızla artmış, polis ve jandarma sayısını geçmiştir.
öte yandan özel güvenlik görevlileri, görevleri gereği başta terör olmak üzere saldırıların ve saldırganların ilk hedefi konumundadır.
Özel güvenlik alanı gerek mali büyüklüğü gerek teknolojik araç gereç kullanımı gerekse geniş istihdam olanakları bakımından büyük bir sektör haline gelmiştir.

Sektördeki hızlı büyüme özel güvenlik görevlilerinin sorunlarının da artmasına neden olmakta; özel güvenlik görevlilerinin eğitimden, çalışma koşullarına, özlük haklarından yetki ve sorumluluklarına, silah kullanımının yarattığı risklerden sendika ve örgütlenme sorunlarına kadar katlanarak artan sorunları çözüm beklemektedir.
Artan sorunlar nedeniyle 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da değişiklikler yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Kanun teklifimiz ile kamu mahiyetini tamamlayıcı nitelikte görev yapan özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları bakımından nakdi tazminat ve aylık bağlanması haklarından yararlanması amaçlanmış ve çalışma ortamları gereği yaşadıkları zorluklar bulunması sebebiyle; çalışma sürelerinin günlük olarak düzenlenmesi, fazla çalışma yaptırılmaması, vardiyalı çalıştırılmaları halinde asgari 11 saatlik dinlenme süresi verilmesi ve özel güvenlik görevlilerinin fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları, en önemli sendikal haklardan biri olan grev hakkını kullanmaları amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 14'üncü maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek; her dört yılda bir yeniden eğitim almak zorunda kalan özel güvenlik görevlilerinin eğitim ücret ve yenilenen kimlik bedelinin ana/ alt işveren tarafından karşılanması amaçlanmıştır.
MADDE 2-10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un
17 inci maddesi başlığı ile birlikte ilga edilerek, özel güvenlik görevlilerinin grev haklarını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması amaçlanmıştır.
MADDE 3- Bu madde ile 10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a "Çalışma Süresi "başlığı altında yeni bir madde eklenerek; özel güvenlik görevlilerinin mesai saatlerinin günlük 7.5 saat ve haftalık 45 saat ile sınırlandırılması amaçlanmaktadır.
MADDE 4- Bu madde ile 10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a yeni bir madde eklenerek; özel güvenlik görevlilerinin haftalık 45 saatten fazla çalıştırılamamaları ile vardiyalı çalışmaları haline asgari dinlenme sürelerinin 11 saatten az olmaması düzenlenmiştir.
MADDE 5- 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasının ( j) bendine özel güvenlik görevlileri de dahil edilerek; terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlar bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybettikleri, yaralandıkları veya engelli hale geldikleri durumlarda malullük aylığı bağlanması; ayrıca 2330 sayılı kanunda belirtilen durumlardaki eş, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına giren çocuklarının nakdi tazminat ve aylık bağlanma haklarından yararlanması amaçlanmıştır.
MADDE 6- 31/05/2006 tarihli ve 551O sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'ncı maddesinin 14 üncü bendine ekleme yapılarak; özel güvenlik görevlilerinin Emniyet ve Polis mesleğinde, Milli istihbarat teşkilatında çalışanların kapsamına dahil edilerek; fiili hizmet süresi zammı hakkı getirilmiş ve buna ilişkin olarak gerekli olan düzenleme yapılmıştır. Güvenlik görevlilerinin çalışma ortamları gereği yaşadıkları zorluklar bulunması sebebiyle; güvenlik hizmetleri tehlikeli işler sınıfındadır. Bu sektörde fiilen çalışan özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarında iyileştirmeler yapılması adına fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları amaçlanmıştır.


MADDE 7- Yürürlük maddesidir.

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir:
"Özel güvenlik eğitimi, ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlıktan faaliyet izni alan özel eğitim kurumlarınca da verilebilir. Her dört yılda bir yapılması gereken yenileme eğitimi ve kimlik yenileme ücreti işveren tarafından karşılanır. Yeterli bina, araç, gereç ve personel bulunması şartıyla özel güvenlik yenileme eğitimi, valiliğin izniyle güvenlik hizmetinin sağlandığı yerde verilebilir. Özel güvenlik eğitimi verecek kurumların kurucu ve yöneticilerinde 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlar aranır. Özel güvenlik eğitiminin niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ile eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesine ve sınavlarda görevlendirileceklere yapılacak ödemelere ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir. "


MADDE 2- 5188 sayılı Kanunun 17 inci ve 18 inci maddeleri ile 20 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi yürüklükten kaldırılmıştır.


MADDE 3- 5188 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir:
"Çalışma Süresi
Ek Madde 1- özel güvenlik görevlilerinin genel bakımdan çalışma süresi günlük 7.5 saat ve haftalık en çok kırk beş saattir."


MADDE 4- 5188 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir:
"Ek Madde 2- Özel güvenlik işlerinde fazla çalışma yaptırılamaz. İşin niteliği gereği postalar halinde çalıştırma yapılabilir. Postalar halinde çalıştırma halinde özel güvenlik görevlisine en az 11 saat dinlenme süresi verilmesi zorunludur."

MADDE 6- 31/05/2006 tarihli ve 551O sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesinin 14 üncü bendine aşağıdaki ekleme yapılmıştır:


MADDE 7- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

KOLAY İŞ BULMAK İÇİN 4 ŞEY YAPIN!

  1. 1- 30 Bin Personel Alımını kaçırmamak için hemen buraya tıklayıp Türkiye'nin En iyi Youtube iş ilanları kanalına abone olup Bildirim zilini açın!
  2. 2- 100 bin kişinin cebine indirdiği Türkiye'nin En iyi Cep uygulamasını indirin iş ilanlarını ücretsiz cebinize iletelim!
  3. TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞ İLANLARI TELEGRAM GRUBU. 2000 KİŞİ ANLIK YAZIŞIYOR HİÇBİR İŞ İLANINI KAÇIRMIYOR TIKLA SENDE ARAMIZA GEL
  4. FACEBOOKTA TÜRKİYENİN EN İYİ TYP VE İŞ İLANLARI KPSS MEMUR ALIMLARI GRUBU TIKLA SENDE ARAMIZA GEL
Bu haber toplam 3054 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.